BUTTERWORTH: Seorang ahli perniagaan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tujuh pertuduhan menipu seorang individu supaya melabur dalam projek perumahan yang tidak wujud membabitkan kerugian RM580,000, hampir enam tahun lepas.

Ahmad Kamal Akbar Rahim @ Abd Rahim, 54, membuat pengakuan itu selepas semua pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Siti Zulaikha Nordin @ Ghani.

Mengikut ketujuh-tujuh pertuduhan, Ahmad Kamal Akbar didakwa menipu Ibrahim Romli, 53, untuk mempercayai dia akan mendapat keuntungan di atas pelaburan projek perumahan tidak wujud sehingga mendorong mangsa menyerahkan cek RM580,000 dalam beberapa transaksi.

Kesemua kesalahan didakwa dilakukan antara 8 hingga 24 Sept 2018 di Kompleks Perniagaan Tasek Gelugor mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Asma’ ‘Amira Shahidani kemudian memohon tertuduh dikenakan jaminan RM10,000 bagi setiap pertuduhan.

Peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) Ima Syakira Mohd Salim yang mewakili tertuduh memohon jaminan minimum dikenakan atas alasan anak guamnya berstatus bankrap dan tidak mempunyai pendapatan tetap selain perlu menanggung isteri dan 10 anak.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin berjumlah RM56,000 dan menetapkan 26 Jun depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image