LONDON: Lapangan Terbang Manchester di United Kingdom mengalami gangguan operasi termasuk penangguhan dan pembatalan penerbangan akibat masalah bekalan elektrik, lapor Xinhua.

Menurut kenyataan akhbar lapangan terbang itu, gangguan bekalan elektrik menyebabkan gangguan ketara, mengakibatkan pembatalan penerbangan dari Terminal 1 dan 2.

Penumpang yang dijadualkan berlepas dari terminal berkenaan hari ini dinasihatkan supaya tidak datang ke lapangan terbang sehingga diberitahu kelak.

Setakat pukul 1130 GMT pada Ahad, lebih 15 penerbangan telah dibatalkan, menurut papan kenyataan pelepasan lapangan terbang.

Penangguhan pada Ahad telah menarik aduan daripada ramai pengembara. Seorang pengguna bernama “itzaaron_69” mengulas di bawah buletin lapangan terbang di platform media sosial X, mengatakan mereka telah berdiri di tempat yang sama selama lebih satu setengah jam.

Seorang lagi pengguna “Suzanne Shrewsbury” berkata anak lelakinya telah mendarat di Manchester tetapi diberitahu bahawa mereka perlu menunggu beberapa jam sebelum dapat turun dari pesawat.

Sehingga waktu berita ini disiarkan, bekalan elektrik telah dapat dipulihkan dan pihak lapangan terbang berkata mereka sedang berusaha untuk memastikan penumpang menaiki penerbangan mereka secepat mungkin.

Sebagai pintu masuk global Britain di utara England, Lapangan Terbang Manchester melayani lebih 25 juta penumpang pada tahun 2023. Ia sedang menjalani fasa akhir program transformasi bernilai £1.3 bilion (US$1.64 bilion), yang dijangka siap pada tahun 2025.