KUALA LUMPUR: Kementerian Komunikasi sedang meneliti mekanisme terbaik perlaksanaan caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) untuk wartawan sambilan atau ‘stringer’, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

Beliau berkata bagi tujuan itu pihak kementerian akan terus mengadakan perbincangan tambahan dengan Perkeso bagi memastikan wartawan sambilan mahupun kontrak mencarum serta memperoleh manfaat daripada pertubuhan itu untuk menjamin keselamatan sosial pekerjaan mereka.

“Misalnya (hasil) perbincangan dengan Perkeso untuk Finas (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia) - Perkeso dan Finas akan tandatangani MoU (memorandum persefahaman) pada 23 April ini untuk aspek keselamatan sosial dimasukan dalam standard kontrak petugas pengambaran.

“Tugas pengamal media ini mencabar, memang terdapat keperluan terutama stringer untuk mencarum dengan Perkeso...saya akan susuli dengan sedikit perbincangan tambahan untuk mendapatkan mekanisme (pencaruman) yang terbaik,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menziarahi dan menyerahkan sumbangan Tabung Kasih@HAWANA kepada beberapa bekas petugas media di Ampang, Selangor, di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Nur-ul Afida Kamaludin dan Ketua Pengarang Bernama Arul Rajoo Durar Raj.

Bernama selaku agensi pelaksana Tabung Kasih@HAWANA, bersama Fahmi menziarahi serta menghulurkan bantuan kepada bekas penerbit rancangan RTM Jalil Mat Dom,62, dan bekas juruhebah Suara Malaysia Mohamed Ariff Esa, 76, di kediaman mereka sempena Ramadan dan sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image