KUALA LUMPUR: James Du Toit dari Kanada cemerlang di hari terakhir Kejohanan Golf Terbuka Malaysia dengan kelebihan satu pukulan mengatasi Kevin Yuan selepas membuat 17 pukulan bawah par 196 untuk muncul pendahulu pusingan ketiga.

Du Toit mengutip skor pusingan ketiga dengan sembilan di bawah par 62 di The Mines Resort & Golf Club, Seri Kembangan, dekat sini hari ini. dan beliau gembira dengan 10 birdi dan satu bogi untuk terus bersaing dengan Yuan yang membuat pukulan tiga di bawah 68.

Kevin, wakil Australia melakukan satu birdi dan dua bogi pada sembilan lubang pertama dan empat birdi pada sembilan lubang kedua.

“Bermula dengan baik, melakukan birdi pada lubang pertama dan terus lakukannya. Melakukan banyak pukulan berkualiti berhampiran lubang dan memudahkan saya memasukkan bola ke dalamnya.

Mungkin kesilapan ialah bogi pada lubang 14, par tiga. Saya pukul masuk air tetapi melakukan pukulan sejauh 18 kaki (5.5 meter). Itu yang mengekalkan momentum. Satu hari yang baik,” kata Du Toit kepada pemberita.

Pemain Amerika Syarikat John Catlin mengekalkan tempat ketiga selepas mencatatkan 15 di bawah par 198.

Persaingan sengit dalam kalangan pendahulu dengan empat pemain berada tiga pukulan di belakang pendahulu dengan 14 di bawah par 199 sementara enam lagi terikat di 13 di bawah par 200.

Pendahulu bersama lain pada hari ini ialah V. Khavish Varman dari Malaysia dengan 72 pukulan dan lima di belakang bersama rakan senegara Ervin Chang yang mencatatkan 69 pukulan. Kedua-dua mereka terikat di tempat ke-14 dengan 12 di bawah par 201.

“Saya kecewa. Bukan prestasi yang terbaik saya. Saya bermula dengan baik tetapi tidak dapat meneruskannya. Saya melakukan satu birdi, satu eagle dan satu bogi dalam pusingan hari ini. Saya terlepas banyak birdi,” kata Ervin.-Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image