BENTONG: Pembangkang tidak berupaya membantu rakyat di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai khususnya dari segi pembangunan infrastruktur dan kemudahan asas di kawasan berkenaan.

Malah, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail (gambar) berkata pembangkang tidak mempunyai perancangan berhubung perkara itu, namun mengharapkan pengundi memberikan kemenangan kepada calon mereka.

“Pembangkang ini tak boleh buat apa pun, saya ni ramai dah orang (dari kawasan pembangkang) datang beritahu wakil rakyat mereka tidak berupaya memberi bantuan kepada penduduk kawasan atas alasan tidak mempunyai peruntukan.

“Maknanya apa? maknanya mereka ni tak bersedia pun nak jadi wakil rakyat, masa bertanding bukan main berjanji bulan bintang, sudah menang tiba-tiba tidak ada peruntukan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Karnival Buah-Buahan Daerah Bentong di Dataran Pelangai di sini hari ini.

Turut hadir Ahli Parlimen Bentong Young Syefura Othman dan calon Barisan Nasional (BN) Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Pelangai Datuk Amizar Abu Adam.

Justeru, Wan Rosdy yang juga Pengarah PRK Pelangai BN meminta pengundi supaya bijak memilih dan tidak mudah terpedaya dengan sebarang dakyah dan janji ditawarkan pembangkang.

“Jangan termakan dengan janji manis ditabur pembangkang, mereka ini kalau menang nanti, hilang, orang kawasan jumpa minta bantuan pun hilang punca, sudahnya suruh pergi jumpa kerajaan,” katanya.

PRK DUN Pelangai pada 7 Okt ini menyaksikan pertembungan tiga penjuru melibatkan Amizar, calon Perikatan Nasional (PN) Kasim Samat dan calon Bebas Haslihelmy DM Zulhasli.

Selain itu, Wan Rosdy berkata kerajaan negeri kini dalam proses menubuhkan Lembaga Durian Negeri Pahang bagi mengurus, mengatur dan merencana strategi untuk menjadikan durian Pahang sebagai produk eksklusif negeri itu.

“Di Pahang ada durian Musang King, Beserah, Tembaga, Bentong, semuanya durian premium, tapi ramai orang luar dakwa itu durian dari tempat mereka, jadi kita tidak mahu itu berlaku lagi,” katanya.

Katanya Exco Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi dan Pendidikan Pahang Datuk Seri Mohd Soffi Abd Razak akan membawa kertas cadangan berkaitan perkara itu ke sidang Dewan Negeri untuk diluluskan tidak lama lagi. -Bernama

Clickable Image
Clickable Image