Pelan tindakan lima tahun untuk perkukuh inisiatif bantuan makanan akan dilancarkan awal 2026, berasaskan dapatan Konvensyen Food Bank Malaysia 2025
BANGI: Satu Pelan Tindakan Food Bank Kebangsaan 2026-2030 akan dilancarkan awal tahun depan.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Armizan Mohd Ali berkata pelan lima tahun itu kini dalam fasa penyediaan awal.
Ia dibangunkan berasaskan dapatan daripada Konvensyen Food Bank Malaysia 2025 yang berlangsung selama dua hari bermula hari ini.
Input daripada pelbagai pemegang taruh akan digunakan sebagai asas kepada draf pelan tindakan berkenaan.
“Sasaran kita adalah untuk hadir dengan Pelan Tindakan Food Bank Kebangsaan 2026–2030 seawal tahun hadapan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan konvensyen itu.
Armizan berkata pelan itu perlu menetapkan matlamat dan sasaran capaian yang jelas untuk tempoh lima tahun.
Ia juga perlu mengenal pasti kelompok masyarakat yang masih belum menerima bantuan makanan.
Beliau menekankan pendekatan bersepadu melibatkan kerajaan adalah penting bagi memastikan keberkesanan dan keseragaman standard.
“Dalam sesi libat urus, ada NGO yang mencadangkan bantuan peralatan atau pertimbangan insentif cukai,” katanya.
Beliau berkata permohonan sedemikian perlu disertakan dengan dokumen lengkap yang memaparkan keberkesanan program.
Kementeriannya mahu memastikan transformasi program bank makanan bermula 2026 dijajarkan dengan kelestarian dan keselamatan makanan.
Program itu juga berperanan sebagai inisiatif kebajikan untuk menangani kos sara hidup.
Pelaksanaan bank makanan perlu diselaraskan dengan komitmen Malaysia terhadap Matlamat Pembangunan Mampan 12.3.
Matlamat itu adalah untuk mengurangkan pembaziran makanan sebanyak 50% menjelang 2030.
Ia juga selari dengan fokus kelestarian alam dan kesejahteraan rakyat dalam Rancangan Malaysia Ke-13.
“Kalau kita dapat jajarkan inisiatif bank makanan ini dengan agenda besar kerajaan, saya yakin agensi pusat akan memberi pertimbangan sewajarnya,” ujarnya.
Konvensyen Food Bank Malaysia 2025 menghimpunkan lebih 1,000 peserta daripada pelbagai sektor.
Sejak diwujudkan pada 2019, Program Food Bank Malaysia telah memberi manfaat kepada 1,164,932 ketua isi rumah.
Program itu juga telah membantu 51,200 pelajar dan menyelamatkan 6,511 tan metrik lebihan makanan. – Bernama







