IPOH: Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang berakhir hari meluluskan usul mengadakan persidangan khas bagi menangani isu fenomena cuaca ekstrem dan perubahan iklim serta banjir kilat yang akan memberi kesan kepada kehidupan rakyat di negeri ini.

Speaker DUN Perak Datuk Mohammad Zahir Abdul Khalid berkata usul itu dipersetujui dengan lebih suara bersetuju.

Wong Chai Yi (PH-Simpang Pulai) ketika menggulung usul persendiriannya itu berkata persidangan khas merujuk kepada suatu mesyuarat atau pertemuan yang diadakan di luar jadual biasa dengan tujuan membincangkan isu-isu tertentu yang mendesak atau memerlukan perhatian segera.

“Persidangan Khas bukan Sidang Dewan Khas, Tuanku Sultan sahaja boleh memperkenankan Dewan Undangan Negeri Perak untuk bersidang... Apabila kita bawa usul ini ke dewan dan diluluskan, maka kita akan dapat “punca kuasa” daripada dewan untuk menjalankan persidangan khas ini.

“Ini adalah inisiatif dan tanggungjawab saya sebagai seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk mencari jalan membantu rakyat Perak menghadapi cabaran impak fenomena cuaca ekstrem dan perubahan iklim serta banjir kilat,“ katanya.

Seramai enam ADUN dari blok pembangkang dan kerajaan mengambil bahagian pada sesi perbahasan mengenai usul tersebut, semalam.

Persidangan kali ini turut meluluskan usul penubuhan satu Jawatankuasa Dewan Khas bagi membincangkan Enakmen atau Peraturan Baharu Berkaitan Pengawalan Haiwan-Haiwan Berkeliaran di Negeri Perak.

Koo Haai Yen (PH-Keranji) ketika menggulung usul tersebut berkata dengan menggubal enakmen yang baharu bagi mengawal haiwan-haiwan berkeliaran, ia memastikan tragedi seperti kemalangan maut yang membabitkan lembu atau kerbau tidak berlaku lagi.

“Saya berharap pihak kerajaan negeri juga boleh menyediakan geran ataupun program dengan membantu penternak lembu dan kerbau dalam melaksanakan ‘modern farming’ secara tertutup dan tidak lagi melepaskan lembu dan kerbau mereka (berkeliaran),“ katanya.

Persidangan ditangguhkan ke satu tarikh yang akan diberitahu kelak.