SHAH ALAM: Polis Selangor akan merujuk kertas siasatan kes penemuan bagasi berisi wang tunai RM500,000 pada Mac lepas kepada Bukit Aman dalam masa terdekat.

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata pihaknya perlu membuat rujukan berkaitan perundangan sebelum kertas siasatan itu diserahkan kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya berikutan individu yang menuntut wang tersebut tidak mempunyai bukti kukuh mengenai sumber wang berkenaan.

“Kita perlu rujuk kepada Bukit Aman bagi mendapatkan pandangan perundangan sebelum kertas diserahkan kepada pihak pendakwa raya,“ katanya kepada pemberita selepas sesi perbincangan town hall Polis Kontinjen Selangor 2024 di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini hari ini.

Beliau berkata sembilan individu termasuk pengawal keselamatan yang menemui bagasi berkenaan telah diambil keterangan bagi melengkapkan kertas siasatan tersebut.

Media sebelum ini melaporkan bagasi berwarna merah jambu dan putih itu ditemukan seorang pengawal keselamatan kira-kira 8 pagi pada 20 Mac lalu di tempat letak kereta sebuah pusat beli-belah di Damansara.

Dalam perkembangan lain Hussein berkata pembinaan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Utara yang baharu kini melepasi tahap 15 peratus dan dijangka siap pada tahun depan.

Beliau berkata pembinaan bangunan baharu di tapak seluas 2.2 hektar yang dilengkapi kemudahan seperti lokap dan kuarters kediaman itu akan memberi nilai tambah kepada kesiapsiagaan pasukan keselamatan itu.

“Selain Klang Utara, kita juga mengharapkan pembaharuan dapat dibuat kepada IPD Petaling Jaya dan IPD Kajang yang mana aspek kemudahannya jauh tertinggal dengan arus kemajuan semasa,“ katanya.