PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Sumber Manusia (KSM) mengambil tindakan tegas terhadap syarikat Pembinaan Ricoler Sdn Bhd kerana mengabaikan 93 pekerja asing warga Bangladesh yang dibawa masuk pada November 2023.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Menteri Sumber Manusia Steven Sim Chee Keong dalam kenyataan bersama berkata kedua-dua kementerian telah melancarkan siasatan dan mendapati pekerja terbabit terbiar tanpa disediakan pekerjaan dan penginapan yang kondusif oleh majikan mereka.

“Majikan juga dilaporkan gagal menjaga kebajikan pekerja-pekerja ini dari segi tempat tinggal dan makan minum. Mengikut rekod, majikan yang telah membawa mereka masuk pada November 2023 merupakan Syarikat Pembinaan Ricoler Sdn Bhd,“ menurut kenyataan berkenaan.

Kesemua mangsa yang diselamatkan dibawa ke Jabatan Imigresen Putrajaya untuk urusan dokumentasi sebelum dibawa mendapatkan Perintah Perlindungan Interim.

Menurut kenyataan itu, terdapat enam tindakan tegas yang akan dan sedang diambil oleh kedua-dua kementerian terhadap majikan terbabit antaranya mengikut Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 [Akta 446] kerana kegagalan majikan menyediakan kemudahan penginapan kepada pekerja.

Tindakan lain ialah mengikut Akta Kerja 1955 [Akta 265] kepada majikan kerana kegagalan membayar gaji kepada pekerja, menyenaraihitamkan syarikat yang terbabit daripada menggajikan pekerja asing pada masa hadapan dan membekukan baki kuota yang diperoleh syarikat terbabit.

Selain itu, siasatan di bawah Seksyen 12 Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 [Akta 670] terhadap majikan dan tindakan di bawah Akta Pasport 1966 [Akta 150] kerana majikan dipercayai memegang pasport pekerja.

“Akhir sekali, KDN dan KSM juga memberi amaran tegas kepada semua majikan yang menggajikan pekerja asing agar sentiasa menjaga kebajikan pekerja serta mematuhi lunas perundangan negara,“ katanya. -Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image