Your Title

PUTRAJAYA: Sebanyak 25 daripada 672 sungai di seluruh negara yang dipantau Jabatan Alam Sekitar (JAS) berada dalam kategori tercemar, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Fadillah yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air berkata sungai tercemar itu dikesan di enam negeri iaitu Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Sarawak.

Beliau berkata antara sungai yang tercemar ialah Sungai Bakar Arang di Kedah, Sungai Jawi (Pulau Pinang), Sungai Buloh (Selangor), Sungai Kerayong (Kuala Lumpur) dan Sungai Adong di Sarawak.

Beliau berkata sungai tercemar itu berada dalam pengkelasan kualiti air sungai (IKA) kelas tiga dan empat yang berpunca daripada aktiviti perindustrian, loji kumbahan, perbandaran, pertanian, perumahan serta penternakan.

“Saya telah mempengerusikan Mesyuarat Pertama Jawatankuasa Khas Kemerosotan Kualiti Air Sungai Kebangsaan (JKKAS) dan mesyuarat hari ini ada empat kertas pembentangan.

“JAS telah bentang status sungai di Malaysia yang berada dalam kategori bersih, sederhana dan tercemar,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat berkenaan di sini hari ini.

Secara keseluruhan, JAS memantau 672 sungai di seluruh negara dengan 486 sungai atau 72 peratus berada dalam kategori bersih, 161 sungai (24 peratus) pada kategori sederhana dan 25 sungai (empat peratus) pada kategori tercemar.

Fadillah berkata mesyuarat turut bersetuju agar Jawatankuasa Khas Menangani Kemerosotan Kualiti Air Sungai ditubuhkan di peringkat negeri.

“Semua wakil negeri yang hadir mesyuarat ini akan membawa perkara ini ke negeri masing-masing bagi mendapatkan panduan serta persetujuan di peringkat kerajaan negeri,” katanya.

Beliau berkata mesyuarat juga bersetuju untuk mengadakan bengkel bagi memperincikan perkara berkaitan pengurusan sungai, perundangan, peraturan, dasar serta pelaksanaan.

“Kita setuju dari tempoh sebulan dari hari ini untuk mengadakan bengkel, ia membabitkan bidang kuasa kerajaan negeri, Persekutuan dan PBT (pihak berkuasa tempatan).

Fadillah berkata jawatankuasa itu turut menekankan pemakaian pelan tindakan Pengurusan Lembangan Sungai Bersepadu (IRBM) sebagai kaedah pengurusan dalam membantu meningkatkan kualiti air sungai.

Bagi menjayakan pelan tindakan itu, beliau berkata kerjasama pelbagai pihak termasuk kerajaan negeri, kerajaan Persekutuan, swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) diperlukan.

Beliau berkata mesyuarat turut dimaklumkan tentang pembangunan Sistem Pintar Kecerdasan Buatan (AI) bagi penarafan dan pengelasan kedudukan sungai di Malaysia (AIR3S) oleh Institut Penyelidikan Air Kebangsaan Malaysia (NAHRIM).

“AIR3S boleh digunakan di lembangan sungai negara oleh semua pihak berkepentingan dalam pemantauan meningkatkan kualiti air sungai,” katanya.