AFPAFP

MOSCOW: Isteri bekas presiden Perancis Nicolas Sarkozy, Carla Bruni, telah didakwa kerana mengganggu saksi dan bersekongkol dengan penjenayah untuk melakukan penipuan semasa kempen pilihan raya suaminya pada 2007, lapor Sputnik yang memetik akhbar Perancis Le Monde.

Bruni-Sarkozy disyaki bertindak sebagai orang tengah antara suaminya dan rakannya, Michele Marchand, yang dipercayai mengatur penarikan balik tuduhan utama terhadap Sarkozy dalam siasatan pembiayaan kempen presidennya pada 2007 oleh Libya, lapor akhbar itu.

Bekas wanita pertama Perancis itu telah diletakkan di bawah kawalan kehakiman dan dilarang menghubungi semua yang dituduh kecuali suaminya, menurut laporan berkenaan.

Media melaporkan bahawa perbicaraan kes pembiayaan kempen Sarkozy oleh Libya akan diadakan pada 2025. Bekas presiden itu akan dibicarakan atas tuduhan rasuah pasif, konspirasi jenayah, pembiayaan kempen pilihan raya yang tidak sah dan penyelewengan dana awam.

Penyiasatan bermula pada 2012 selepas akhbar penyiasatan Perancis Mediapart menerbitkan dokumen yang merujuk kepada pemindahan €50 juta (US$54 juta) oleh pihak berkuasa Libya untuk kempen presiden Sarkozy.

Pada 2021, Sarkozy dijatuhi hukuman penjara satu tahun kerana pembiayaan kempen yang tidak sah semasa cubaan pemilihannya semula pada 2012. Bagaimanapun, bekas presiden itu kemudian merayu keputusan berkenaan. Menurut pendakwaan, beliau membelanjakan €42.7 juta untuk kempen presidennya pada 2012, sedangkan had perbelanjaan yang dibenarkan ditetapkan pada €22.5 juta. Sarkozy tahu mengenai peraturan itu dan diberi amaran agar tidak melebihi had perbelanjaan kempen. Walaupun begitu, beliau tetap meneruskan perhimpunan prapilihan raya.

Sarkozy berkhidmat sebagai presiden Perancis dari 2007 hingga 2012.