IPOH: Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi, Hal Ehwal Pengguna dan Kampung Baru Cina, Woo Kah Leong berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Perak akan melaksanakan Program Jualan Rahmah sebanyak dua kali sebulan di setiap kawasan Parlimen di negeri ini.

Beliau berkata terdapat tiga cara pelaksanaan Jualan Rahmah, iaitu dalam premis (pasar raya), luar premis (kawasan terbuka) dan lori bergerak.

“Pada tahun ini, KPDN Perak akan mengambil maklum cadangan dan saranan para Ahli Yang Berhormat untuk memperkasakan usaha untuk menjalankan Jualan Rahmah di kawasan luar bandar bagi membolehkan penduduk luar bandar membeli barangan dengan harga yang lebih murah.

Jualan Rahmah pada tahun ini akan banyak bergerak dengan konsep ‘kedai/lori/cari rakyat’. Dengan adanya konsep ini, rakyat tidak perlu ke kawasan bandar untuk mendapatkan barangan keperluan asas tersebut,“ katanya pada sesi penggulungan perbahasan Titah Diraja Sultan Perak Sultan Nazrin Shah pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Woo (PH-Pasir Bedamar) berkata berdasarkan statistik yang diperoleh daripada KPDN Perak, sebanyak 508 Jualan Rahmah di seluruh negeri telah dilaksanakan meliputi 59 kawasan DUN sepanjang tahun lepas dan memanfaatkan lebih 800,000 isi rumah dengan rekod jualan melebihi RM18 juta.

Beliau berkata sebanyak 108 Jualan Rahmah dianjurkan di seluruh negeri bagi tempoh dua bulan pertama 2024 dan KPDN Perak menyasarkan untuk menganjurkan kira-kira 508 Jualan Rahmah melibatkan semua kawasan DUN pada tahun ini.

Sementara itu, kerajaan negeri akan meneruskan sesi Jelajah Komunikasi sebagai inisiatif bagi melaksanakan pemantauan secara berkala berkaitan isu rangkaian Internet dan jenayah komersial pada tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO negeri Mohd Azlan Helmi berkata pemantauan secara berkala dilaksanakan melalui bantuan agensi teknikal dan lawatan kerja ke daerah-daerah yang telah dilaksanakan pembangunan infrastruktur jalur lebar.

“Ianya turut disertai agensi berkaitan termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), Digital Perak, Jabatan Penerangan, Jabatan Penyiaran, Stratcom, Telekom Malaysia dan penyedia perkhidmatan telekomunikasi,” katanya ketika sesi penggulungan.

Beliau berkata bagi mendepani cabaran tahun 2024, kerajaan melalui pihak berkuasa berkaitan akan sentiasa menyokong aktiviti pencegahan yang bermatlamat meningkatkan ilmu pengetahuan dan memberikan informasi kepada masyarakat berkaitan ancaman jenayah komersial serta modus operandi terkini yang digunakan agar ia dapat digunakan bagi mengelakkan rakyat dari menjadi mangsa kepada sindiket penipuan.

Mohd Azlan (PH-Tualang Sekah) berkata sehingga bulan ini, pihaknya telah melakukan lawatan di empat kawasan DUN iaitu Behrang, Slim, Manong dan Bukit Chandan serta berterima kasih di atas sambutan dan sokongan yang diberikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri yang memberikan kerjasama dan maklumat berkaitan isu di kawasan masing-masing.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Tenaga, Air dan Pengangkutan Awam negeri Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin ketika menggulung perbahasan memaklumkan Lembaga Air Perak (LAP) telah mengenal pasti projek-projek yang perlu dilaksanakan bagi menampung permintaan bekalan air di Pulau Pangkor yang diunjurkan seiring dengan Pelan Pembangunan Daerah melalui Rancangan Tempatan Daerah (RTD).

Beliau berkata pihak LAP sedang dalam proses untuk melaksanakan kerja-kerja menaik taraf infrastruktur bekalan air di Pulau Pangkor bagi menampung permintaan bekalan air yang melibatkan kerja-kerja pemasangan saluran paip agihan, pembinaan kolam takungan serta menaik taraf rumah pam dengan anggaran kos berjumlah RM100 juta.

Mohammad Nizar (PH-Sungai Rapat) berkata projek-projek jangka pendek dijangka bermula pada tahun 2024 dan dijangka siap pada tahun 2025 manakala projek jangka panjang akan mula dilaksanakan pada tahun 2026.

Beliau turut memaklumkan Jabatan Kerja Raya Hulu Perak telah menerima peruntukan Pembaikan Berkala Pavemen untuk FT076 Jalan Kuala Kangsar–Gerik–Pengkalan Hulu sebanyak RM8.8 juta dijangka bermula pada Jumaat ini dan siap pada 31 Mei nanti. - Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image