KUALA LUMPUR: Seramai 23 individu terdiri daripada 12 lelaki tempatan dan 11 warga asing ditahan tengah malam tadi, kerana terlibat dengan penipuan tawaran kerja dalam talian dalam serbuan di dua unit kediaman di Persiaran KLCC di sini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Noor Dellhan Yahaya berkata kesemua mereka berusia lingkungan 18 hingga 52 tahun itu ditahan dalam serbuan dijalankan Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Polis Daerah Dang Wangi bersama Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur pada 12.15 tengah malam selepas menerima maklumat risikan mengenai kegiatan penipuan berkenaan.

Menurutnya, warga asing yang ditahan melibatkan warga China seramai dua orang masing-masing lelaki dan wanita selain lima lelaki dan seorang wanita warga Indonesia serta tiga lelaki warga Bangladesh.

“Hasil siasatan awal mendapati sindiket ini telah beroperasi selama hampir sebulan dan menyasarkan mangsa di luar negara dengan menggunakan aplikasi di media sosial.

“Turut dirampas dalam serbuan itu ialah 31 unit telefon bimbit, unit CPU (14), unit monitor (14), unit papan kekunci (10), unit tetikus (10) dan masing-masing satu unit komputer riba, router, modem dan sekeping kad akses,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Noor Dellhan berkata sindiket terbabit telah mewujudkan profil peribadi palsu untuk memperdayakan mangsa dengan tawaran komisen yang tinggi.

“Semakan lanjut mendapati dua individu yang ditahan itu mempunyai rekod jenayah lampau dan kesemua ditahan telah direman selama empat hari mulai hari ini hingga Ahad bagi siasatan lanjut,” katanya dan kes disiasat mengikut Seksyen 420/511 Kanun Keseksaan. -Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image