KOTA BELUD: Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick menggalakkan masyarakat di Sabah supaya membangunkan potensi pelancongan dan pertanian desa di kawasan masing-masing melalui koperasi.

Beliau berkata kementeriannya melalui Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) menyediakan pembiayaan khas untuk koperasi dalam pelancongan, dan setakat ini sebanyak 48 koperasi terlibat dalam sektor itu di Sabah dengan jumlah perolehan terkumpul RM8.3 juta.

“Saya percaya, ini dapat dipertingkatkan kerana Sabah dan negara kita mempunyai pelbagai produk pelancongan dan potensi yang luas yang boleh dibangunkan.

“Oleh itu, saya menggalakkan masyarakat di negeri ini supaya mempertimbangkan penubuhan koperasi sebagai satu platform membangunkan potensi pelancongan dan pertanian desa yang ada di daerah atau kampung mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan selepas merasmikan Program Membudayakan Masyarakat Berkoperasi Peringkat Komuniti dan melancarkan Program Jejak Koperasi (JEJAK) Peringkat Negeri Sabah di Kiau sini hari ini.

Sementara itu, Ewon yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kadamaian berkata Program JEJAK menyediakan insentif khas untuk koperasi yang terlibat dalam aktiviti pelancongan.

“Ini merupakan sumbangan kementerian khususnya SKM kepada persiapan Tahun Melawat Malaysia 2026. Saya berhasrat gerakan koperasi turut berupaya menyediakan produk pelancongan setanding dengan pengusaha-pengusaha lain seperti resort, hotel dan restoran besar,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mahu masyarakat merebut peluang yang disediakan kerajaan dengan menubuhkan koperasi pelancongan.

“Kita akan terus menguar-uarkan inisiatif ini. Selain inisiatif untuk koperasi pelancongan, kita juga ingin melihat agar lebih banyak koperasi terlibat dalam sektor pertanian bagi menyumbang kepada keterjaminan makanan dalam negara,” katanya.

Pada majlis itu, beliau turut bersetuju menyalurkan bantuan pembangunan sebanyak RM35,000 kepada koperasi pelancongan di Kiau iaitu Koperasi Pelancongan Sogindai Kiau Berhad, Koperasi Minitinduk Kiau Berhad dan Koperasi Eko Pelancongan Kiau Berhad.

Peruntukan sebanyak RM200,000 turut diberikan bagi pembangunan Tamu Desa di Kampung Kiau, manakala Persatuan Bekas Pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Kiau menerima peruntukan RM20,000 untuk membaik pulih dewan di sekolah itu.