IPOH: Hospital Seri Iskandar dan Hospital Parit Buntar yang akan siap tidak lama lagi akan dibuka pada penghujung tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Kesihatan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Integrasi Nasional negeri Perak A. Sivanesan berkata, ketika ini negeri itu mempunyai 14 hospital dengan hampir 5,800 katil disediakan, 88 Klinik Kesihatan, 126 Klinik Desa dan empat Klinik Bergerak.

“Kedua-dua hospital itu akan siap dan dibuka sebelum akhir tahun ini dan satu lagi klinik iaitu Klinik Kesihatan Pangkor juga akan dibuka sebelum akhir tahun ini. Jadi, ini adalah perkara-perkara utama di Perak.

“Malahan, kita telah memperuntukkan RM5 juta untuk mendapatkan tanah di Kampar untuk pembinaan Hospital Kampar.

”Kita mempunyai masalah dalam isu tanah dan ia sudah pun selesai. Jadi, Hospital Kampar akan menjadi kenyataan pada masa depan,“ katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Terdahulu, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming telah merasmikan Ulang Tahun ke-50 LEC Eye Centre (LEC) dengan aktiviti Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) selama setahun.

Mengenai isu nama Hospital Parit Buntar, Sivanesan berkata ia telah dibincangkan oleh Jawatankuasa negeri Perak dua hari lepas dan mereka sebulat suara memutuskan namanya dikekalkan sebagai Hospital Parit Buntar.

“Konsensus penuh telah diperoleh daripada Kerajaan Perak dan saya akan menulis surat kepada menteri untuk tidak menukar nama itu atas sebarang sebab. Ia mestilah dinamakan Hospital Parit Buntar,“ katanya.

Pada 29 Februari lepas, media telah melaporkan isu penentangan pertukaran nama Hospital Parit Buntar kepada Hospital Bagan Serai yang akan dibawa ke mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Pada acara hari ini, LEC, yang mungkin merupakan pusat penjagaan mata swasta yang paling lama memberikan perkhidmatan di negara ini, mengumumkan aktiviti-aktiviti CSR selama setahun yang akan dilancarkan sempena sambutan ulang tahun ke-50nya.

Sebagai sebahagian daripada kempen CSR itu, LEC akan menaja pembedahan katarak untuk 50 pesakit kurang berkemampuan dan 90 pasang cermin mata untuk anak-anak yatim, di mana pembedahan katarak bernilai sekitar RM150,000 manakala tajaan cermin mata bernilai antara RM4,000 hingga RM5,000.

Kempen CSR ulang tahun ke-50 LEC yang bermula secara rasmi hari ini itu juga akan merangkumi aktiviti-aktiviti seperti pemeriksaan mata secara percuma dan beberapa siri acara untuk mendidik orang ramai tentang isu-isu kesihatan mata yang biasa seperti katarak, rabun, mata kering dan glaukoma.