Your Title

KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) akan membawa isu berkaitan beras dalam Mesyuarat Khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL), esok.

Pemangku Menterinya Datuk Armizan Mohd Ali berkata perkara berhubung perluasan punca kuasa pegawai penguat kuasa KPDN juga akan dibawa dalam mesyuarat itu bagi mempergiat usaha kawal selia bekalan beras.

“Antara isu yang akan dibentangkan untuk pertimbangan, adalah hasrat KPDN untuk teliti kesesuaian dan keperluan bersama dengan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) supaya kita diberi punca kuasa di bawah Subseksyen 6(1) Akta 522 (Akta Kawalan Padi dan Beras).

“Kita dimaklumkan Bahagian Kawal Selia Padi bilangan penguat kuasa mereka hanya 190 dan di KPDN jumlah penguat kuasa kita adalah 2,200. Sekiranya KPKM merasakan sesuai untuk dipertimbangkan, kita dapat memperkasakan aspek penguatkuasaan di seluruh peringkat dalam negara,“ katanya pada sidang media di Selayang di sini hari ini.

Beliau berkata buat masa ini, penguat kuasa KPDN hanya boleh menggunakan Akta Perihal Dagangan 2011 dan Akta Perlindungan Pengguna 1999, namun tidak boleh campur tangan dalam aspek penentuan harga serta bekalan beras.

Armizan berkata limitasi penguat kuasa KPDN untuk mengambil tindakan serta-merta terhadap pihak berkaitan, dilihat mampu membuka ruang kepada mereka untuk menutup kesalahan semasa proses penyaluran maklumat dibuat kepada KPKM.

“Kita berharap dapat dipertimbangkan supaya penguat kuasa KPDN diberikan perluasan punca kuasa di bawah Akta 522 supaya kita dapat membolehkan (penguat kuasa) bukan sekadar melihat, memantau dan salur maklumat tetapi juga boleh mengambil tindakan penguatkuasaan,“ katanya.

Selain itu, beliau memaklumkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi juga akan mempengerusikan Mesyuarat Khas NACCOL di peringkat jawatankuasa pemantuan pada Khamis.

Terdahulu, Armizan meninjau bekalan dan harga barangan keperluan asas seperti beras, minyak, gula dan telur di dua pasar raya di sekitar Selayang, hari ini.

Beliau mengakui bekalan beras kini jauh berkurangan dan memaklumkan pemilik kedua-dua pasar raya terbabit mengalami gangguan bekalan beras tempatan sejak bulan lepas.

“Bekalan itu ada tetapi jumlah diterima jauh berkurangan dan ini bukan hanya bermula setelah diumumkan kenaikan harga, tetapi sejak Ogos lalu dan menjadi lebih serius pada September ini. Maka, atas sebab itu KPDN akan bekerjasama rapat dengan KPKM bagi melaksanakan penguatkuasaan menyeluruh,“ katanya.

Mengenai bekalan telur yang dilaporkan berkurangan, Armizan berkata secara keseluruhan bekalan telur bagi Gred B dan C adalah stabil dan hanya telur gred A mengalami kekurangan bekalan.

Berhubung dakwaan minyak peket hanya dijual kepada warga asing, beliau berkata siasatan KPDN mendapati insiden berkenaan tidak berlaku. - Bernama