NILAI: Majlis Bandaraya Seremban (MBS) kehilangan kutipan hasil lebih setengah juta akibat pemasangan papan tanda iklan tanpa permit.

Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan Datuk Mohd Zafir Ibrahim berkata daripada 225 papan iklan sebanyak 145 telah dirobohkan, manakala 80 lagi masih dalam proses dan dijangka selesai hujung bulan depan.

Beliau berkata segelintir pemilik iklan haram itu mendirikan semula papan iklan yang dirobohkan meskipun tindakan telah diambil.

“Isu ini sudah lama dibangkitkan oleh MBS sejak 2018 lagi, ada usaha diambil yang mana kompaun dikeluarkan, namun tidak dapat apa-apa tindak balas daripada pemilik papan iklan ini.

“MBS meminta pemilik produk atau perkhidmatan mengiklankan produk melalui syarikat yang berdaftar dengan lebuh raya atau berlesen dengan MBS,“ katanya kepada pemberita selepas operasi papan tanda iklan haram di sepanjang Lebuh Raya Utara-Selatan(PLUS) yang turut dihadiri Datuk Bandar MBS Datuk Masri Razali.

Beliau berkata Jabatan Undang-Undang dan Penguatkuasaan MBS melalui Akta Jalan Parit dan Bangunan serta Undang-Undang Kecil (UUK) Iklan mengambil tindakan penguatkuasaan menerusi kompaun serta notis dan sebagai langkah terakhir tindakan merobohkan papan iklan akan dilakukan.

Mohd Zafir berkata tindakan pihak pengiklanan tidak mengikut spesifikasi pemasangan papan tanda ditetapkan boleh mengundang bahaya kepada pengguna lebuh raya terutamanya apabila hujan lebat atau angin kencang.

Beliau berkata Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) lain di negeri ini juga digesa memantau papan iklan haram di daerah masing-masing bagi memastikan tidak berlaku ketirisan terhadap hasil negeri.