MELAKA: Ahli majlis yang dilantik pihak berkuasa tempatan (PBT) digesa agar aktif melakukan pemantauan dan kerja gotong-royong dalam komuniti mereka dalam usaha mengawal penularan wabak denggi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klebang Datuk Lim Bang Hong berkata hal ini penting memandangkan kadar kes denggi di Melaka pada tahun ini meningkat kepada 381 kes setakat 23 Mei lepas.

“Jumlah ini menunjukkan peningkatan kes sebanyak 112.85 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

“Justeru semua pihak termasuk Ahli Majlis, PBT malah komuniti sendiri perlu turun padang untuk kembalikan aktiviti gotong-royong bagi membersihkan kawasan berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes,“ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Program Kempen Kebersihan Persekitaran dan Gotong-Royong Cegah Denggi di Bukit Rambai di sini hari ini.

Sementara itu, Lim berkata antara usaha lain yang dilakukan pihaknya ialah menubuhkan jawatankuasa teknikal yang diselaraskan bersama syarikat konsesi pembersihan, PBT dan juga Ahli Majlis.

“Ini berikutan Klebang adalah antara kawasan tumpuan pelancong dan aktiviti pembersihan secara sistematik dan mengikut jadual dapat membantu melancarkan lagi program yang melibatkan Tahun Melawat Melaka (TMM) 2024.

“Kita percaya masalah sampah ini memerlukan koordinasi dan komunikasi yang baik melibatkan agensi dipertanggungjawabkan.

“Sebab itu saya wujudkan satu jawatankuasa teknikal yang melibatkan kontraktor mengutip sampah dengan JPKK bagi mengetahui lokasi yang mungkin terlepas pandang,“ katanya. - Bernama