KUALA LUMPUR: Malaysia menyasarkan untuk mencapai 98 peratus liputan air bersih dan 87.5 peratus liputan pembetungan bagi kawasan luar bandar menjelang 2025, kata Timbalan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Datuk Seri Huang Tiong Sii.

Beliau berkata sehingga 2022, liputan capaian bekalan air berada pada tahap 97.1 peratus di kawasan bandar dan 97 peratus di kawasan luar bandar, manakala perkhidmatan pembetungan meliputi 85.4 peratus di bandar-bandar utama.

“Malaysia komited untuk mencapai sasaran ini selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), bagi memastikan akses kepada air bersih dan sanitasi untuk semua,“ katanya pada majlis perasmian Konvensyen Air Antarabangsa Malaysia (MIWC) 2023, di sini hari ini.

MIWC 2023, acara utama di rantau ini untuk profesional industri air, bakal mengumpulkan lebih 650 peneraju pemikiran, inovator dan pengamal daripada pelbagai sektor untuk menangani cabaran kritikal dihadapi industri air dan meneroka penyelesaian mampan untuk masa depan dengan air yang terjamin.

Bertema ‘Kelestarian: Mengubah Wawasan Menjadi Tindakan’, acara empat hari bermula semalam itu diadakan di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur.

Mengenai isu berkaitan air, beliau berkata Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) sedang mengkaji untuk memperkukuh kerangka perundangan menerusi pindaan Akta Industri Perkhidmatan Air (Akta 655).

“Kami juga akan melaksanakan langkah-langkah untuk meningkatkan kemampanan kewangan industri air menerusi semakan tarif.

“Penstrukturan semula tarif air penting bagi operator air untuk terus melabur dalam pembangunan infrastruktur yang diperlukan bagi meningkatkan kecekapan operasi dan kualiti perkhidmatan kepada pengguna,“ kata Huang.

MIWC 2023 menampilkan program komprehensif termasuk persidangan, dialog, forum, pameran, bengkel, lawatan makmal, lawatan teknikal dan penerimaan rangkaian, sebagai platform kepada peserta untuk berbincang, saling bertukar pengetahuan dan mempelajari teknologi serta penyelesaian canggih yang boleh mentransformasi industri air.

Sementara itu, persidangan dua hari (hari ini dan esok) mengetengahkan lebih 40 sesi merangkumi kemajuan terkini, inovasi dan amalan terbaik dalam industri air meliputi pelbagai topik.

MIWC 2023 juga akan menganjurkan dialog dan forum penting - Dialog SPAN, Dialog Pengurusan Lembangan Sungai dan Forum Hala Tuju Agenda Negara mengenai Transformasi Sektor Air 2040 (WST2040).

Dialog SPAN akan memberi tumpuan kepada tema ‘Kelestarian: Mengubah Wawasan menjadi Tindakan’, meneroka strategi inovatif dan langkah-langkah yang boleh diambil ke arah bekalan air mampan di Malaysia.

Sementara itu, Dialog Pengurusan Lembangan Sungai yang bertajuk ‘Sungai Mengalir Tanpa Sempadan’ akan meneroka amalan terbaik dalam pengurusan lembangan sungai lestari dan bersepadu di dalam dan di luar sempadan.

Dalam pada itu, Forum Hala Tuju Agenda Negara mengenai WST2040 akan menggariskan strategi pelaksanaan, matlamat dan petunjuk prestasi utama bagi transformasi sektor air Malaysia.

Forum itu akan membincangkan potensi manfaat ekonomi sektor air yang berubah, termasuk nilai tambah sebanyak RM13.3 bilion dan sumbangan 0.46 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

MIWC 2023, dianjurkan oleh Persatuan Air Malaysia (MWA) dan Kumpulan PROTEMP bersama Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), dijangka menarik lebih 3,500 pengunjung dari seluruh dunia.–Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image