MELAKA: Polis Melaka akan bekerjasama dengan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dalam memantau kegiatan seorang lelaki dipercayai warga Maghribi yang dikenali dalam kalangan pengikutnya sebagai Mawla Mohamed Amin al-Hassani atau Mawla Amin.

Ketua Polis Melaka Datuk Zainol Samah berkata walaupun setakat ini pihaknya tidak menerima sebarang laporan polis berhubung kegiatan individu yang mengaku berada dalam jalur keturunan ke-38 Nabi Muhammad SAW itu, namun pemantauan rapi tetap dilakukan.

“Kita akan jalankan siasatan yang rapi terhadap kumpulan ini dan apa-apa tindakan selepas ini bergantung kepada maklumat yang kita peroleh,” katanya kepada pemberita selepas sidang media berkaitan rampasan dan tangkapan dadah di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka di sini hari ini.

Mengulas mengenai individu yang didakwa bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menjual tanah seluas 11 hektar di Melaka untuk pembinaan perkampungan 'Kerajaan 9' bagi aktiviti kumpulan itu, Zainol berkata pihaknya sedang mengenal pasti lokasi tersebut dan akan mengambil tindakan sewajarnya.

Media sebelum ini melaporkan seorang mudir sebuah madrasah di Selangor dikatakan aktif mempromosikan kumpulan itu termasuk didakwa mengutip dana awam secara tidak sah sebagai persiapan akhir zaman termasuk membeli sebidang tanah seluas 11 hektar di Melaka untuk membina perkampungan. -Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image