KUALA LUMPUR: Perubahan dasar Malaysia akan terus dipertingkatkan pada separuh kedua tahun ini bagi mendorong pembaharuan ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli (gambar).

Beliau berkata negara akan melancarkan satu pelan induk perindustrian baharu pada Ogos dan semakan semula perancangan lima tahunnya pada September.

“Kami sedang melakukannya secara berperingkat sebagai persediaan menuju pembentangan belanjawan pada November. Akan ada lebih banyak kejelasan pada asas bulan ke bulan kerana (apa) yang ingin kami elakkan ialah ‘big bang’ dengan senarai perkara yang kami ingin lakukan dan enam bulan seterusnya mengecewakan semua orang dengan pergerakan pelaksanaannya.

“Jadi, dengan mengimbangi antara perkara yang kami ingin lakukan dengan cara kami melakukannya, saya fikir, adalah kunci kepada kemampanan,” katanya dalam temu bual di Forum Ekonomi Qatar, Dibawakan oleh Bloomberg.

Beliau berkata kerajaan telah melakukan pembaharuan subsidi yang besar dalam tempoh enam bulan lepas dan menanti masa yang sesuai untuk memastikan ia berjaya supaya Malaysia mampu mencapai status negara berpendapatan tinggi.

“Masyarakat sedang bergelut dengan inflasi serta perbezaan gaji dan itulah tumpuan yang diberikan oleh kerajaan kini...agar pembaharuan struktur dilaksanakan mengikut peringkat, bulan demi bulan, jadi ia akan menyediakan asas yang kukuh. Kami berharap keputusan itu akan menunjukkan hasilnya,” katanya.

Justeru, beliau berpendapat bahawa tempoh dua tahun ini adalah penting bagi kerajaan melaksanakan pembaharuan struktur ekonominya.

Rafizi berkata kerajaan juga memberi tumpuan kepada peralihan tenaga dengan Malaysia yang kini bersedia untuk melancarkan pasaran pertukaran tenaga boleh diperbaharui serantau yang akan memudahkan dan mempercepatkan perdagangan rentas sempadan.

“Kami akan membangunkannya secara organik untuk pasaran kami terlebih dahulu supaya kami boleh membina kapasiti sebelum kami mengambil langkah berani untuk menjadi peneraju pertukaran tenaga serantau.

“Di rantau ini, kami perlu meningkatkan kapasiti kami sebanyak 11 kali dalam tempoh 20 tahun akan datang dan untuk itu, kami perlu melabur US$150 bilion (US$1=RM4.62) dalam infrastruktur untuk membolehkan peralihan tenaga dilaksanakan,” katanya.

Negara juga sedang mencari potensi dalam membina sektor semikonduktor digital boleh diperbaharui dan mempelbagaikannya kepada komponen lain.

Pada masa ini, Malaysia menyumbang kira-kira 30 peratus daripada pemasangan, ujian dan pembungkusan cip, katanya.

“Kami sedang melihat beberapa rekaan, dengan hadirnya nama besar semikonduktor dunia di Malaysia. Orang ramai kini bercakap tentang kecerdasan buatan generatif dan kesannya, sudah pasti terdapat permintaan untuk cip yang lebih baik dan cip yang lebih pantas pada masa hadapan,” katanya.

Rafizi berkata Malaysia juga sedang mengikut jejak kejayaan Pulau Pinang dalam membangunkan sektor semikonduktornya di rantau lain.

Katanya, terdapat pelbagai aktiviti dan pelaburan yang boleh dikembangkan ke seluruh negara dan sebagai contoh di wilayah tengah, pusat data penyelidikan dan pembangunan yang lebih tinggi, di selatan misalnya untuk menumpukan bukan sahaja kepada minyak dan gas serta bahan api baharu tetapi juga (tenaga) boleh diperbaharui. -Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image