PUTRAJAYA: Kerajaan tidak campur tangan dalam proses pengambilan pekerja asing terutama dalam pemilihan pekerja dan negara asal mereka oleh majikan, kata Menteri Sumber Manusia V. Sivakumar (gambar).

Dalam kenyataan hari ini yang dikeluarkan bagi mengulas satu artikel portal berita berkaitan pengambilan pekerja asing dari Bangladesh, beliau berkata dalam pemilihan pekerja dan negara sumber, majikan yang akan membuat keputusan mengenainya berdasarkan kesesuaian pekerja berkenaan untuk bekerja dalam industri masing-masing.

“Kementerian sentiasa mengekalkan pendekatan bahawa pengambilan pekerja asing tertakluk kepada prinsip mengutamakan pekerja tempatan dan permintaan daripada majikan, bergantung kepada keperluan sebenar mereka berdasarkan kriteria yang ditentukan kerajaan mengikut sektor.

“Sebagai sebuah negara perdagangan, kerajaan mengiktiraf sumbangan pekerja asing dalam membantu pertumbuhan dan pembangunan ekonomi negara,” menurut kenyataan itu.

Beliau berkata Malaysia mempunyai 14 negara sumber selain Bangladesh untuk dipilih majikan dalam mengambil pekerja asing.

Sivakumar berkata terdapat salah faham berkaitan proses pengambilan dan peruntukan kuota dari negara, dan sehubungan itu beliau perlu membuat penjelasan mengenainya.

Beliau menekankan bahawa penderitaan manusia tidak boleh dibiarkan atau dikompromi terutamanya yang berkaitan dengan hak dan kebajikan pekerja.

Sebuah portal berita sebelum ini telah memetik seorang aktivis migran yang menyuarakan kebimbangan terhadap jumlah warga Bangladesh yang tiba di Malaysia, yang kebanyakan daripada mereka akhirnya terkandas sebaik tiba, dan jumlah mereka yang terlalu ramai berbanding pekerja warga asing yang lain. -Bernama

Clickable Image
Clickable Image
Clickable Image