KUALA LUMPUR: Program Felda MADANI akan membantu para peneroka Felda untuk mempunyai peluang menjana pendapatan yang lebih baik, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketika membentangkan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat hari ini, Perdana Menteri berkata usaha itu termasuk pelaksanaan program peningkatan keterjaminan makanan dan langkah drastik bagi membantu peneroka getah beralih kepada tanaman komoditi lain.

Anwar yang juga Menteri Kewangan sebelum ini mengumumkan kerajaan sedang menimbangkan usaha drastik bagi membantu peneroka getah beralih kepada tanaman komoditi lain seperti sawit, kelapa atau tanaman lain yang bersesuaian tertakluk kepada kelulusan kerajaan negeri masing-masing.

Bagi meningkatkan kualiti hidup dan memelihara kebajikan warga Felda, Anwar berkata kerajaan turut memperkenalkan insentif khas Sumbangan Kesihatan Rahmah (SKR) sebanyak RM300 bagi warga peneroka berumur 65 tahun ke atas.

“Selain itu, 12 pusat hemodialisis akan dibina di semua wilayah Felda dan sebuah di premis Yayasan Felda di Kelana Jaya,“ katanya.

Insentif SKR yang akan memanfaatkan 70,715 peneroka dan melibatkan peruntukan RM21.21 juta diumumkan Anwar pada sambutan Hari Peneroka Felda 2023 Peringkat Kebangsaan di Serdang, Selangor 7 Julai lepas. - Bernama

Clickable Image
Clickable Image